Jedzenie to dla wielu z nas przyjemność. Przygotowanie posiłków
może stanowić dla kogoś hobby. Jednak za produktami spożywczymi kryją
się również zagrożenia. Dobroczynne właściwości kaloryczne produktów
mogą służyć do zniwelowania stresu, czy strachu poprzez zajadanie
problemów.
Zdarzają się ponadto sytuacje, gdy odchudzanie jest
dla nas nie zdrowe, które prowadzi do bulimii i anoreksji. Wniosek jest
oczywisty – żywność, która jest jednym z czynnikiem pozwalającym nam
żyć, jednym z najnaturalniejszych aspektów naszego życia, w niektórych
przypadkach stanowi duże zagrożenie. W niektórych sytuacjach
nieodpowiednie podejście do niej prowadzi do chorób i innych poważnych
konsekwencji. Jak temu zaradzić? Najprostszą metodą jest zdrowe
jedzenie, które pozwala na zachowanie pięknej, szczupłej sylwetki. Wielu
pomagają w tym wskazówki żywieniowe.
Jak
jeść, by utrzymywać dotychczasową wagę? By cieszyć się ze zdrowia?
Przede wszystkim należy przyjmować tyle składników odżywczych, ile
spalamy każdego dnia. Gdy wartość tę ograniczymy i będzie ona mniejsza
od tej, jaką spalamy, zaczniemy chudnąć. Powiększając ją, możemy liczyć
na dodatkowe kilogramy. Aby nasza dieta przynosiła
odpowiednie efekty poza odpowiednimi ilościami spożywanego jedzenia,
należy zwracać uwagę na jego jakość. Niech będą to produkty spożywcze
świeże, zdrowe i możliwie mało przetwarzane. Wybierajmy produkty
naturalne i bogate w witaminy i mikroelementy. Kolejny ważny wyznacznik
zdrowego jedzenia to odpowiednie przygotowanie potraw. Nie oznacza to,
że mamy od razu zrezygnować z najmniej zdrowych sposobów, na przykład
smażenia, ale stosować je wymiennie z gotowaniem na parze, duszeniem,
itd. Zwracajmy również uwagę na dodatki – wybierajmy wysokiej jakości
olej, a jeszcze lepiej oliwę z oliwek i nie stosujmy ich w namiarze.
Jak
jemy? Co robimy, gdy posiłek ląduje przed nami na talerzu? Przede
wszystkim dajmy sobie chwilę czasu na zapamiętanie jego zapachu i barwy.
Dopiero po chwili zacznijmy jedzenie. Nie spieszmy się! Jedzmy powoli,
pozwalając zapamiętać każdy kęs. W ten sposób dajemy wiadomość żołądkowi
o prawdziwej ilości spożywanych posiłków. Jeśli po zakończeniu jedzenia
mamy ochotę na dokładkę, odczekajmy piętnaście minut. Jeśli po tym
czasie chęć nie minie, możemy dołożyć sobie dodatkową porcję. Nie zaleca
się picia w trakcie posiłku. Gdy chcemy schudnąć, możemy napić się pół
litra czystej, naturalnej wody mineralnej przed posiłkiem, uzyskując w
ten sposób efekt pełności. Sztuczkę tą możemy również stosować, kiedy
przychodzi do nas ochota na słodycze lub fast food – wypijmy pół litra
czystej wody, a szansa, że ochota nam minie, pozostaje bliska gwarancji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz