c

czwartek, 19 marca 2015

Dieta Atkinsa

Opracowana została przez lekarza z Nowego Jor-ku, który stwierdził, że można zwalczyć otyłość i nadwagę, nie ograniczając ilości i kaloryczności spożywanych posiłków. Podstawowym składni-kiem żywieniowym w tej diecie są tłuszcze, po-krywające ok. 60% dziennego zapotrzebowania na kalorie, podczas gdy w zbilansowanej diecie ener-gia z tłuszczów stanowi 30-31%. Według dr. At-kinsa tyje się wtedy, gdy łączy się produkty bogate w tłuszcze z pozostałymi składnikami pokarmowymi. W jego diecie stosowane są przede wszyst-kim produkty z dużą zawartością tłuszczów i nie-wielką ilością białka. Unika się posiłków bogatych w węglowodany, tj.: pieczywa, produktów zbożowych (makaronu), warzyw skrobiowych, owoców, orzechów, jogurtów, mleka.
Przebieg diety
Dieta trwa około ośmiu tygodni i jest podzielona na cztery fazy. Dodatkowo wydzielony jest etap wprowadzający oraz kontynuacja utraty wagi i utrzymanie wagi.
Przewidziane są trzy posiłki dziennie w stałych porach. Można sobie pozwolić na jedną-dwie prze-kąski. Ogranicza się spożycie węglowodanów do maksymalnie 100 g dziennie. Ważnym elementem tej diety jest woda mineralna — trzeba wypijać minimum 2 litry dziennie. Ogranicza się kawę i herbatę. Stosując się do tych zaleceń, można stracić 2 kilogramy na tydzień.

Zalety
 • nie trzeba rezygnować z dotychczasowych przysmaków oraz liczyć kalorii, o ile potrawy nie przekraczają zalecanej dawki węglowodanów w diecie
• szybko widać efekty
Wady

 • nie może być stosowana przez osoby cierpiące na miażdżycę, osteoporozę, choroby nerek, zaburzenia pracy serca i skazę moczanową
 • efekty uboczne, takie jak: zmęczenie, złe samopoczucie (psychiczne i fizyczne), wymioty, spowolnienie metabolizmu, zakwaszenie organizmu, problemy ze skórą