c

niedziela, 15 marca 2015

Dieta kopenhaska

Jest to jedna z najbardziej rygorystycznych po-pularnych diet, z bardzo niską kalorycznością potraw. Często po jej stosowaniu występują niepo-żądane skutki uboczne.
Przebieg diety
Dieta trwa tylko 13 dni. Można powiedzieć: tyl-ko tyle albo aż tyle. Teoretycznie pozwala stracić do 8 kilogramów. Można ją stosować nie częściej niż raz na dwa lata. Zgodnie z jej zasadami nale-ży ściśle przestrzegać ustalonego programu ży-wieniowego - jeśli sięgnie się choćby po maleńką przekąskę, dietę należy przerwać, a powtórzyć ją można dopiero po dwóch latach. Nie bez powodu nazywana jest dietą „ostatniej szansy", gdy chce się bardzo szybko schudnąć, np. przed jakąś waż-ną uroczystością. Opiera się na rygorystycznym i bardzo niskokalorycznym jadłospisie (od ok. 200 do 900 kcal dziennie).


Zalety
 • dietetycy biorący udział w przygotowaniu tego poradnika nie doszukali się żadnych zalet tej diety

Wady 

• całkowite rozregulowanie organizmu
 • podczas jej stosowania występują napady złości i rozdrażnienie
 • całkowicie wypłukuje organizm z witamin i związków mineralnych
 • częsty efekt jo-jo
 • zbyt niska kaloryczność posiłków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz