c

czwartek, 8 stycznia 2015

Jak przyspieszyć metabolizm za pomocą diety.

Co jeść,żeby przyspieszyć metabolizm? Czy wystarczy jeść odpowiednią ilość kalori,czy też ważne jest to co jemy i jakie składniki zawiera nasza dieta.

Podstawą odchudzania jest dieta,ale nie wszelkiego rodzaju dieta cud ,która obiecuje schudnąć szybko i dużo,ponieważ po niej,kiedy wracamy do normalnego żywienia murowany będzie efekt jo-jo.

Najlepsze i najtrwalsze rezultaty przynosi zmiana nawyków żywieniowych,co pozwoli nam schudnąć od 0,5-1 kilograma tygodniowo.Na początku mocno ograniczamy spożycie węglowodanów prostych (słodycze,wyroby mączne) Nie tylko mają dużo kalori,ale też powodują szybki wzrost insuliny,co sprawia,że za chwilę znowu jesteśmy głodni.Najlepiej jeść małe zbilansowane posiłki co 3-4 godziny.Najistotniejsze jest śniadanie,gdyż uchroni nas od napadu wilczego głodu w ciągu dnia.Nigdy nie jedz w pośpiechu,a zjesz mniej,poczucie sytości występuje po około 15-20 minutach.

Ważnym składnikiem diety jest błonnik ,usprawnia petystaltykę jelit co pomaga pozbyć się zaparć Trzeba go wprowadzać stopniowo bo może powodować ból brzucha i wzdęcia.

Węglowodany złożone ,które są długo trawione ,a to pozwala nam zapanować nad apetytem.

Białko (chude mięso,drób,ryby,nasiona strączkowe) buduje mięśnie ,jest postawowym elementem enzymów i hormonów.Pozwalając zachować ich masę unikamy efektu jo-jo.

Probiotyki (maślanki,kefiry,kiszone warzywa)pomagają chudnąć.Kontrolują namnażanie bakteri w jelicie i zmniejszają produkcję gazów.

Jest też gama produktów,które możemy włączyć do naszej diety żeby przyspieszyć przemianę materi.

Ostre przyprawy (papryka ,chili,pieprze kajeński) zawierają kapsaicyny,nasilają wydzielanie ciepła po posiłku, a tym samym spalanie kalori.

Kwasy Omega-3 -odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowego poziomy cukru we krwi,uruchamiają rozkład tłuszczu w organiżmie.

Imbir zwiększa produkcję ciepła,a więc i zurzycie kalori.Żucie kilku plasterków przed posiłkiem pobudza wydzielanie enzymów trawiennych ,a przez to poprawia trawienie;

Na koniec pamiętaj o piciu wody .To jeden z elementów niezbędnych w oczyszczaniu organizmu.Woda wypłukuje sól i toksyny.Głód jest często mylony z pragnienem Nawadnianie może zmniejszyć łaknienie i sprawić że zjesz mniej.

Jeżeli zastosujesz się do większości tych porad to po jakimś czsie bez obaw zmieścisz się w swoje stare dzinsy

Zmierzając ku wiosennej metamorfozie

Ile razy dokonywałaś w swoim życiu prawdziwej rewolucji? Mówiłaś sobie, że od tej pory wszystko się zmieni, że Twój styl życia będzie zdrowszy i lepszy, a Twoja sylwetka będzie wzbudzała powszechny podziw? Czas jednak pokazywał, że nie było to takie proste, jak się wydawało.
Zawsze znalazło się mnóstwo wytłumaczeń i przeszkód w realizacji upragnionego celu... Jakich? Zazwyczaj pierwszym powodem była nieodpowiednia dieta – wymagała zbyt wielu wyrzeczeń i poświęceń, a często i tak kończyła się efektem jo-jo. Podobnie z ćwiczeniami, które okazywały się zbyt wysiłkowe i wyczerpujące. W efekcie czułaś się słaba, rozdrażniona i obolała. A czy zanim rozpoczęłaś dietę wszystko dokładnie przemyślałaś? Każdy jej etap, skutki i czas trwania? Proponujemy przed podjęciem tego typu działań dokonać swoistej analizy. Nie jest ona skomplikowana, może zmienić życie, a co najmniej rozmiar ubrania. Żaden z jej aspektów nie wiąże się z cierpieniem ani wielkimi wyrzeczeniami, a każdy jest możliwy do zrealizowania nawet przez największych leni.



Coś dla ciała

Jeżeli chcesz zacząć uprawiać sport, to lepiej zrób to stopniowo lub na miarę swoich możliwości. Nadmierne przeciążenie organizmu może przynieść Ci więcej szkody niż pożytku, a przede wszystkim może skutecznie zniechęcić. Jeśli nie masz warunków do uprawiania sportu albo po prostu ochoty, zdecyduj się na rozwiązanie, które przyniesie porównywalne rezultaty, a nie będzie Ci się kojarzyć z godzinami spędzonymi na siłowni albo bieżni. Od kilku lat panuje niesłabnąca i uzasadniona moda na rolletic, w przypadku którego wiek i zamiłowanie bądź dezaprobata do sportu nie mają żadnego znaczenia.

Coś dla ducha

Zmieniając styl życia dobrze jest móc liczyć na wsparcie. Rozejrzyj się wokół siebie i zobacz kto Ci może pomóc? Być może najlepsza przyjaciółka również może podzielać Twoje nowe zainteresowania. Zaproponuj jej wspólne realizowanie programu żywieniowego oraz masaże na rolletic. Odchudzanie może stać się znacznie łatwiejsze również wtedy, gdy jesteśmy w związku i gdy tak naprawdę obojgu dobrze by zrobiła zmiana stylu życia. Kiedy złapiesz „lenia” albo gdy zaczniesz tracić motywację i rozglądać się za byle pretekstem, by nie wychodzić z domu będziesz miała świadomość, że jest ktoś, kto w razie potrzeby Cię zmotywuje.

Atrakcyjna wizualizacja

Wyobraź sobie, jak będziesz wyglądać i czuć się, kiedy zrealizujesz swój cel. Np. jeśli chcesz schudnąć 10kg, poprawić wygląd brzucha czy pozbyć się cellulitu, wyobraź sobie swoje ciało po zmianach i sytuacje, w których poczujesz się zdecydowanie lepiej niż do tej pory: na plaży, podczas zakupów, w sypialni albo zakładając ulubioną, do tej pory przyciasną sukienkę. Prawda, że to przyjemne? I nie musi pozostać tylko w sferze wyobrażeń. Za każdym razem, kiedy zatęsknisz za czekoladą, chipsami czy kebabem, przypomnij sobie, dlaczego zadecydowałaś się rozpocząć odchudzanie, dlaczego zależało Ci na zmianie własnego wyglądu. Pomyśl, czy na pewno dobrze się poczujesz, kiedy porzucisz dążenie do realizacji swojego planu na rzecz chwilowej przyjemności płynącej z jedzenia. Atrakcyjnym i zdrowym wyglądem nacieszysz się dłużej.

Nie analizuj sytuacji przez pryzmat wyrzeczeń

Wiemy jak trudno dotrwać w postanowieniach jeśli sprawiają one nam więcej kłopotu niż satysfakcji, dlatego porzuć czarne wizje i nie nastawiaj się na rezygnację z przyjemności. Po prostu będziesz rozkoszować się ich smakiem rzadziej niż do tej pory. Być może dzięki temu wreszcie poznasz ich prawdziwy smak i aromat? Docenisz każdą łyżeczkę, każdy kęs? Poza tym istnieją substytuty – zdrowe i smaczne, które pomogą Ci się uporać ze słodkimi pokusami.

Nie zaczynaj też myśleć o ulubionych potrawach i za nimi tęsknić, zanim naprawdę poczujesz potrzebę ich zjedzenia. Organizm potrzebuje ok. 3-4 tygodni, żeby przyzwyczaić się do nowych smaków. Nowe menu również będzie ci smakować, daj sobie czas. Dzięki zmianom możesz wiele zyskać niewiele tracąc (no chyba, że mówimy o kilogramach).

Zaufaj tym, którzy pomogli już innym

Pamiętaj, że jeśli tylko chcesz, możesz osiągnąć wiele. Wystarczy, że dobrze się nad wszystkim zastanowisz, a jeśli chcesz mieć stuprocentową pewność skuteczności, wystarczy poprosić o radę wykwalifikowane osoby. Coraz częściej można skorzystać z pomocy gabinetów, które oferują fachowe i kompleksowe usługi sprzyjające osiągnięciu wymarzonej sylwetki. Doskonałym przykładem jest np. sieć Studio Zdrowia, w których specjaliści dbają abyś otrzymała specjalnie skomponowane menu, dostosowane do Twoich potrzeb – stylu życia, wieku i płci. Oferowany tam program zapewnia Ci uczucie sytości przez jednoczesnym spadku wagi i wyklucza pojawienie się efektu jo-jo. Tu możesz skorzystać również ze wspomnianych masaży rolletic i zrozumieć całą filozofię, jaka wiąże się ze powziętymi krokami – filozofię zdrowego życia.



Na drodze do wiosennej metamorfozy pozostaje nam więc życzyć wszystkim spełnia planów. Aby tym razem rytuał postanowień był czymś więcej, przemyślanym krokiem ku prawdziwej zmianie.

Jak schudnąć szybko i skutecznie

Na świecie są miliony ludzi, którzy oddaliby wszystko, aby schudnąć. W tym artykule znajdziesz kilka ciekawych porad jak schudnąć szybko i skutecznie.



Ostatnio w wiadomościach przeczytałem o bardzo dobrym i skutecznym sposobie kontrolowania jedzonych posiłków w ciągu dnia. To pierwszy krok, aby schudnąć szybko i skutecznie. A tym samym bronienie się przed jedzeniem wszelkich potraw, które zamiast pomagać nam schudnąć, dodają nam kolejne kilogramy.
http://wszystkooodchudzaniu-lamor.blogspot.com/
Jest to bardzo proste, a zarazem bardzo skuteczne. Tylko się nie śmiej. To naprawdę działa, potwierdzone naukowo.

Rób zdjęcie każdemu posiłkowi, który zjadasz. Potem pokazuj je swojemu lekarzowi, dietetykowi, trenerowi, czy rodzinie. Niech cię kontrolują. Ty sam się kontroluj. Każde złamanie tej reguły wywoła w tobie poczucie winy i skutecznie ochroni przed jedzeniem śmieci. Tylko nie oszukuj, rób zdjęcie nawet najmniejszemu kawałkowi jedzenia. Pamiętaj, że to dla twojego dobra.

Kontrolowanie spożywanych kalorii to jeden z głównych kluczy do szybkiego i skutecznego schudnięcia. Z takim systemem to nie będzie dla ciebie problem.

Mam dla ciebie jeszcze kilka dodatkowy porad.

Najlepiej jedz kilka mniejszych posiłków w ciągu dnia, zamiast, np. 3 dużych. W ten sposób wydasz polecenie swojemu organizmowi, aby nie musiał przechowywać jedzenia w postaci tłuszczu. Przyspieszysz swój metabolizm i będziesz na dobrej drodze, aby efektywnie schudnąć.
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-o-odchudzaniu/1470102776579086
Kolejna sztuczka... Czy wiesz, że masz nadwagę przez twój mózg? Gdy jesz szybko twój mózg nie nadąża i za późno informuje ciebie, że jesteś już najedzony. Przejadasz się, a to jest główna z przyczyn otyłości. Od dzisiaj zacznij jeść powoli, bardzo powoli. W twoich ustach odbywa się pierwszy etap trawienia, nie pomijaj go. Szybciej się nasycisz i w ten sposób ograniczysz ilość spożywanych kalorii.

Następnym razem jak wejdziesz do sklepu bądź świadomy tego, co kupujesz do jedzenia. Patrz na etykiety - ile kalorii ma dany produkt, wybierz owoce lub warzywa zamiast batoników. Polecam zwłaszcza wodniste owoce lub warzywa, np. arbuz, czy ogórek. Możesz je jeść i zaspokoić głód, a nie przybędzie ci zbędnych kalorii, bo składają one się głównie z wody.

Teraz już wiesz jak szybko i skutecznie schudnąć. Nic trudnego. Przestrzegaj tych wskazówek i gwarantuję Ci, że schudniesz.

Jak szybko i łatwo schudnąć

Czy można schudnąć szybko i łatwo? Niewątpliwie tytuł artykułu jest trochę przewrotny, nic nie przychodzi w życiu szybko i łatwo.
Trzymając się jednak pewnych wskazówek, można oczywiście ten proces znacznie przyspieszyć.
Często uważa się, że uprawiając sport można bardzo łatwo spalić kalorie i uzyskać wymarzoną wagę. Ludzie zmuszają się, żeby kilka razy w tygodniu pojeździć chwilę na rowerze stacjonarnym, przebiec parę kilometrów lub przepłynąć kilka długości basenu. W rzeczywistości nie jest to taka prosta sprawa. Przede wszystkim należy zaznaczyć, że aby stracić na wadze, trzeba regularnie ćwiczyć, najlepiej zapisywać i analizować treningi w specjalnym dzienniczku treningowym - np. na stronie www.sportics.pl - co nas dodatkowo zmotywuje do regularnych treningów. Poza tym trzeba koniecznie osiągnąć negatywny bilans energetyczny: czyli mówiąc ludzkim językiem uprawiać sport i równocześnie zredukować ilość dostarczanych kalorii. Aby spalić jak największą ilość tłuszczu należy przestrzegać kilku reguł:
- w przeciwieństwie do wcześniej rozpowszechnionych poglądów, które zalecały ćwiczenia w wolniejszym tempie, dobrze jest, gdy trening jest prowadzony na dużej intensywności; maksymalna ilość spalanego tłuszczu następuje przy 75%maksymalnego pulsu, a więc tuż poniżej progu anaerobowego, czyli beztlenowego. Podczas trenowania z taką intensywnością można spalić ok. 0,6 g tłuszczu na minutę. Kto trenuje mniej intensywnie osiągnie mniejsza wartość - ok. 0,3 g;
- dobrze jest, gdy trening trwa dłużej niż 30 minut, gdyż dłuższa aktywność skutkuje dwukrotnie większym spalaniem tłuszczu;
natomiast należy podkreslić, że nie jest prawdą, że tłuszcz spalamy dopiero po pół godzinie cwiczeń;
- metoda interwałowa – czyli krótka przerwa po 3-4 minutach wysiłku - jest również skuteczna;
- najlepsze efekty przynosi codzienna aktywność, chociaż trenując tak często lepiej wybierać dyscypliny, które nie obciążają tak bardzo stawów: nordic walking, spacery w szybkim tempie, kolarstwo i pływanie;
- ilość spalanego tłuszczu zależy też od sposobu odżywiania przed, w czasie i po treningu;
najlepiej ćwiczyć rano przed śniadaniem lub 3-5 godzin po posiłku; podczas treningu trzeba popijać wodę lub niesłodzone napoje (uwaga: ten rodzaj treningu może doprowadzić do niskiego poziomu cukru we krwi, nie mogą go stosować sportowcy).
Po ćwiczeniach trzeba zregenerować organizm, uzupełniając poziom glikogenu w mięśniach z posiłkiem, można też raz czy dwa razy w tygodniu odwiedzić saunę. W katalogu saun można znaleźć saunę w pobliżu miejsca zamieszkania i iść się relaksować, wzmacniając równocześnie system immunologiczny oraz ochronę antyoksydacyjną.

Strategia odchudzania

Przez długie lata bardzo rozpowszechniony był pogląd, iż ludzie posiadający nadwagę powinni odchudzać się poprzez zmniejszanie ilości spożywanych kalorii.



Ostatnie badania dowodzą, że różne diety redukcyjne mogą bardzo poważnie zabużyć przemianę materii oraz sprawić, że organizm będzie spalał nawet mniej kalorii niż normalnie. Zdecydowanie lepiej jest jest utrzymać bilans energetyczny na dotychczasowym poziomie - można ewentualnie nawet go nieco zwiększyć, tak aby uzyskać przyspieszenie przemiany materii. Aby spalić 1 kg tłuszczu, musimy dostarczyć organizmowi około 7000 kalorii mniej lub po prostu więcej się ruszać. Podczas biegu spalamy ok. 600 kalorii na godzinę, a więc jak łatwo obliczyć daje to w przybliżeniu 12 godzin ćwiczeń. Dowiedziono, że najlepsze efekty przynosi aktywacja przemiany materii poprzez kombinację kilku czynników: treningu wytrzymałościowego, siłowego oraz zdrowego odżywiania.
1. Trening wytrzymałościowy.
Dla osób, które się odchudzają, dobrym rozwiązaniem jest wyznaczenie sobie wielu jednostek treningowych (biegowych) w tygodniu, z tym, że powinny one być pokonywane w stosunkowo wolnym tempie. Powinny one trwać co najmniej 40 minut. Przez to przyspieszamy przemianę materii, a organizm pozyskuje energię z tłuszczów, chroniąc równocześnie swoje zasoby glikogenu. Oczywiście im intensywniej trenujemy, tym więcej spalamy przy tym kalorii. Jednak szczególnie osoby z dużą nadwagą powinny zwracać uwagę, aby tempo biegu nie było zbyt szybkie, bo może to zbytnio obciążać ich stawy i więzadła. Optymalna byłaby kombinacja długiego biegu i wielu odcinków przebieganych w szybszym tempie, np.- 2 minuty marszu- 10 minut wolnego biegu na początek (60% maksymalnego pulsu) - 10 minut szybszego biegu (ok. 70-75% maksymalnego pulsu)- 2 - 4 odcinki pokonane w szybkim tempie (ok. 50 m przyspieszamy do ok. 90% pulsu maksymalnego), po krótkiej przerwie powtarzamy bieg- na koniec biegniemy jeszcze 10 minut w szybkim tempie (ok. 70 - 75% maksymalnego pulsu)- kończymy trening znów w wolnym tempie, wspomagając regenerację powysiłkową.
Regularny trening wymaga poświęceń i żelaznej konsekwencji. Dobrym wyjściem jest założenie sobie konta na którymś z portali sportowych i zapisywanie tam wszystkich swoich treningów. Np. na platformie sportowej www.sportics.pl po zalogowaniu się można prowadzić dzienniczek treningowy - jeżeli ktoś dysponuje smartfonem, to wszystko zapisuje się automatycznie, można również kontrolować swoją wagę i poziom tkanki tłuszczowej. Możliwe jest tam również znalezienie trenera, który przez internet może nadzorować nasze treningi oraz podłączenie do systemu pulsometru. Dzięki takiemu urządzeniu wiemy w jakim zakresie ćwiczymy, zwiększając znacznie skuteczność i bezpieczeństwo treningu.
2. Budowa masy mięśniowej.
Dużo łatwiej jest schudnąć i przez długi czas utrzymać wagę, jeżeli uda się nam zbudować masę mięśniową.Każdy dodatkowy kilogram mięśni zużywa pomiędzy 100, a 200 kalorii na dzień. Poza tym oczywiście poprawia się wygląd ciała i samopoczucie.
3. Zdrowe odżywianie i zaopatrywanie organizmu w odpowiednie ilości witamin i minerałów.
Jeżeli ktoś chce osiągnąć sukces w odchudzaniu i zachować swoja nową wagę jak najdłużej, powinien zmienić również swoje nawyki żywieniowe i przejść na wysokowartościowe jedzenie, bogate w wartości odżywcze.
- najlepiej spożywać trzy głowne posiłki w ciągu dnia, ale do syta; spowoduje to obniżenie poziomu insuliny i sięgnięcie przez organizm do rezerw tłuszczowych; rezygnacja z dodatkowych przekąsek jest konieczna, jeżeli czujemy głód można sięgnąć do potraw, które nie powodują podwyższenia poziomu cukru np. kilka orzechów, najlepiej bogatych w selen brazylijskich, filiżanka zupy z warzyw, szklanka maślanki, surowe warzywa;
- pić przynajmniej 2-3 litry niskokalorycznych napojów (woda mineralna, herbatka ziołowa, zielona herbata, yerba mate); należy zrezygnować całkowicie ze słodzonych napojów i ograniczyć soki owocowe; jeżeli jużmamy ochotę na sok to najlepiej wyciśnięty ze świezych owoców, można sobie pozwolić od czasu do czasu na kieliszek czerwonego wina;
szklanka wody przed posiłkiem spowoduje, że nie zjemy za dużo;
- do każdego posiłku koniecznie dodajmy warzywa lub sałatkę, trzeba uważać na na sosy, powinny być niskokaloryczne; jeżeli już decydujemy się na vinegret to już lepiej niech będzie na bazie oliwy z oliwek;
- jedzmy przede wszystkim niskotłuszczowe gatunki mięs, kiełbas, serów i produkty mleczne, a szczególnie godna polecenia jest serwatka, która wzmacnia system immunologiczny;
- zamiast smażyć, lepiej grilować i dusić potrawy; nie rezygnujmy całkowicie z tłuszczu – kilka łyżek oliwy z oliwek, oleju lnianego czy tranu musi się znaleźć w naszej diecie;
przynajmniej raz w tygodniu trzeba zjeść tłusta rybę morską, np. makrelę, łososia, tuńczyka)
- nie trzeba rezygnować z pieczywa, klusek, makaronu, ryżu czy ziemniaków, ale najlepiej wybierać węglowodany pochodzące z pełnego przemiału, dzikiego ryżu; dobrą opcją jest kasza gryczana czy jaglana oraz ciecierzyca;
- koniecznie zrezygnujmy z tzw. „słodkich tłuszczów” – czyli tortów, pączków, frytek, lodów, które są szczególnie tuczące;
- dostarczajmy organizmowi minerały: magnez, cynk, chrom i selen można znaleźć w produktach z pełnego ziarna, kiełkach i orzechach;
Jeżeli pomimo przestrzegania tych zaleceń dalej trudno zrzucić zbędne kilogramy, można spróbować spożywać wieczorem na kolację produkty wysokobiałkowe z niską zawartością tłuszczu (mięso, ryba, ser) z porcją do 500g warzyw. Jednak nie wolno łączyć ich z węglowodanami – jak chleb, ryż, ziemniaki, kluski, makaron, czy owoce i soki owocowe. Produkty zawierające białko spowodują niewielki skok insuliny i w nocy będziemy spalać tłuszcz;
4. Odnowa biologiczna
Trenując intensywnie nie zapominajmy o regeneracji organizmu - od czasu do czasu, a najlepiej co najmniej raz w tygodniu wybierzmy się do sauny i skorzystajmy z masażu. Codziennie rano nie zapominajmy o zimnym prysznicu na zakończenie kąpieli. Dla bardziej zahartowanych dobrym pomysłem jest morsowanie. Dzięki tym zabiegom znacznie poprawimy odporność na różnego rodzaju infekcje oraz przyspieszymy przemianę materii i oczyścimy organizm z różnego rodzaju toksyn. Godna polecenia jest również sauna na podczerwień, szczególnie dla osób, które z różnych względów, np. zdrowotnych nie tolerują wysokiej temperatury, jaka panuje w saunie fińskiej.

Pamiętajmy, że tylko regularne stosowanie się do podanych wyżej zaleceń przyniesie sukces, czyli uzyskanie upragnionej wagi i dobrego samopoczucia.

4 przyczyny dlaczego nie potrafisz schudnąć.

Wielu ludzi ma problem z ochudzaniem. Chcą schudnąć, aby lepiej wyglądać, czuć się lepiej. Nie wszyscy potrafią jednak osiągnąć swój cel. Dlaczego im się to nie udaje? Czemu mimo ambitnych planów efekty są takie słabe? Co zrobić, żeby taka sytuacja nie przytrafiła się Tobie?
1. Motywy dla których to robisz

Twoim pierwszym błędem są źle wybrane motywy. Tak naprawdę to nie wybierasz motywów. Musisz się do nich przekonać. Najważniejsze nie jest myślenie o tym co chcesz osiągnąć, ale dlaczego. Wybierasz sobie powody, dla których chcesz coś osiągnąć, a we własnym umyśle masz blokadę mówiącą: „Ale ja nie chce tego osiągać”. To jest najważniejsza przyczyna porażek nie tylko związanych z osiąganiem upragnionej wagi.
Jeśli odchudzasz się dla kogoś to będzie Ci bardzo ciężko, no chyba że to Twoja ukochana osoba. Odchudzanie się „aby się podobać” też jest dość słabym pomysłem. Najlepszy pomysł pewnie jest Ci już znany – odchudzaj się dla siebie. Nie dla psa, kota, mamy tylko dla siebie. Musisz zacząć tego naprawdę chcieć, dążyć do tego całym sercem i poświęcić się.
Pamiętaj, że zbyt duża waga jest również niezdrowa – wzrasta ryzyko wystąpienia wielu chorób, np. zawału serca. Twoje zdrowie jest ważne – odchudzaj się dla własnego zdrowia – siebie.
Usiądź, weź kartkę i narysuj siebie (dość schematycznie), następnie duży okrąg, a poza nim innych ludzi. Teraz zastanów się dlaczego chcesz się odchudzić i wypisz powody „dla siebie” w kółku, a pozostałe poza nim. Jeśli Twoje kółko jest puste – to szukaj dalej, aż się zapełni kilkoma powodami. Wytnij je z tej kartki i nie zajmuj się resztą. Masz już zapisane powody – mogą się przydać, gdy stracisz ochotę na stosowanie się do zaleceń swojego planu żywieniowego. Weź wtedy wycięte kółko i pomyśl przez chwilę dlaczego to robisz.
 2. Planowanie kluczem do sukcesu
Przeszliśmy teraz do planowania. Jeśli już ktoś się zdecyduje na odchudzanie to musi sobie zaplanować, co będzie robił. Czy zdarzyło Ci się kiedyś coś planować? Jak to robisz? Bierzesz kartkę i wypisujesz co masz zrobić? Dzielisz swoje zadania według ważności, ustalasz ramy czasowe na wykonanie konkretnego zadania? Pewnie tego nie robisz. Ale to nic – czas to zmienić!
Zdefiniuj swój cel niech będzie osiągalny, jasno zdefiniowany (prosty), ważny, mierzalny i określony w czasie. Dobry cel to np. „Schudnę 5kg do grudnia”, zły cel to „Chcę schudnąć”.
Co jest złego w tym ostatnim – nigdy nie dowiesz się, że jest osiągnięty, bo nie da się tego zmierzyć. 5kg łatwo zmierzysz wchodząc na wagę. Masz też określony czas na wykonanie zadania.
Teraz wypisz zadania i umieść je w kalendarzu. Podziel je na ważniejsze i te wykonuj bezwzględnie! Mniej ważne możesz pomijać, ale tylko w uzasadnionych sytuacjach (pięknie wyglądająca golonka nie jest uzasadnioną sytuacją!). Przykładem takich zadań może być rozkład treningów, jadłospis. Realizację tych zadań zacznij od TERAZ! Nie od niedzieli, przyszłego miesiąca, zacznij teraz. To bardzo ważne – nie pozwól odlecieć swojej motywacji.
3. Motywacja pomaga przejść przez najtrudniejsze etapy
Staraj się znaleźć kilka bodźców pobudzających cię do działania. Niech to będą zdjęcia z Twojej młodości z ładną sylwetką, widok Twojej „oponki” i wypowiedzenie „Ja jej nie chcę!”, ćwiczenie ze znajomymi, porównywanie się do innych. Niech to będzie coś co na Ciebie działa. Jeśli brakuje Ci pomysłów przeczytaj: Jak motywować się do ćwiczeń, Motywacja do stosowania diet.
Dlaczego potrzebujesz motywacyjnych bodźców?
W trakcie wykonywania Twojego zadania pojawią się momenty, w których będziesz czuć bezsilność, nie będziesz mieć ochoty na dalsze wykonywanie zadań i stosowanie się do zaleceń dietetycznych. W takich sytuacjach powyższe motywatory pomogą Ci przezwyciężyć Twoją słabość (każdy człowiek jest słaby, chodzi o to, by pokonywać własne słabości i nie przerażać się nimi – świadomość to pierwszy krok do zwycięstwa). Dodatkowo motywacja może zmusić Cię do dodatkowej aktywności – robienia czegoś ponad wyznaczony plan.
4. Złe metody odchudzania
Ostatnią najpopularniejszą przyczyną „odchudzających porażek” są złe metody odchudzania. Można się odchudzać szybko i na krótko, albo powoli i na długo. Pierwszy sposób wymaga dużego wysiłku i zmian w codziennej diecie „od zaraz”. Drugi sposób polega na rozłożeniu działań, skupieniu się na poszczególnych zmianach i bezinwazyjnemu wprowadzeniu ich w życie. Pierwszy sposób jest Tobie dobrze znany – diety odchudzające. Drugi sposób polega na zmianie nawyków żywieniowych na zawsze, przejściu na zdrowe odżywianie.
Diety nie przynoszą upragnionej zmiany, są ciężkie i można je stosować krótko – szybki i krótkotrwały efekt okupiony wielkimi wyrzeczeniami to chyba słaby bilans w porównaniu z długotrwałymi efektami osiąganymi przy niezauważalną zmianie nawyków żywieniowych.
Znasz już najpopularniejsze przyczyny przeszkadzające w schudnięciu. Musisz teraz zdecydować co chcesz osiągnąć, zaplanować swoje działanie i zacząć – pamiętaj zacznij już teraz!

Co to jest Fasolamina i jak działa?

Jak działa Fasolamina?

Każdy z nas, kto na co dzień dba o swoją sylwetkę albo zaczyna właśnie przygodę ze zdrowym stylem życia i odpowiednią dietą, dobrze zna „czarną listę” pewnych produktów, które są uważane za niesprzyjające odchudzaniu. 

Co to jest Fasolamina?

Fasolamina to innowacyjny produkt, który hamuje działanie enzymów trawiących skrobie znajdujące się w takich produktach, jak np. ziemniaki, pieczywo, ciasta, makaron, pierogi, naleśniki, ryż czy kukurydza, tym samym zmniejszając poziom cukrów w organizmie. Fasolamina jest bezpiecznym środkiem,  (wyciąg z białej fasoli) jest w pełni naturalnym neutralizatorem skrobi. Jest polecana wszystkim osobom, które w skuteczny i bezpieczny sposób chcą zadbać o prawidłową masę ciała i zdrową sylwetkę, a także osobom chorym na cukrzycę typu II.

Fasolamina hamuje działanie enzymów trawiących skrobie znajdujące się w takich produktach spożywczych jak np. ziemniaki, pieczywo, ciasta, makaron, pierogi, naleśniki, ryż czy kukurydza, tym samym zmniejszając poziom cukrów w organizmie. Jest bezpiecznym środkiem, a zawarta w niej fasolamina jest w pełni naturalnym neutralizatorem skrobi otrzymanym z białej fasoli nie posiadającym substancji pobudzających .
Fasolamina blokuje aktywność wytwarzanego przez trzustkę enzymu trawiennego - alfa-amylazy, zanim przekształci on skrobie w cukry proste, łatwo przetwarzane przez organizm w tkankę tłuszczową, dzięki czemu węglowodany nie są w całości trawione przez układ pokarmowy, co w efekcie obniży kaloryczność posiłku. Innymi słowy niepotrzebne zapasy cukrów nie kumulują się w organizmie pod postacią tłuszczu.
Fasolamina spożywana przez dłuższy czas wpływa na utrzymanie stabilnego, właściwego poziomu cukrów we krwi. Zapobiega szybkim zmianom poziomu cukru, co wpływa na obniżenie efektu głodu po jedzeniu i wpływa bezpośrednio na komfort życia.  Jest polecana wszystkim osobom, które w skuteczny i bezpieczny sposób chcą zadbać o prawidłową masę ciała i zdrową sylwetkę, a także osobom chorym na cukrzycę typu II.



Jak działa Fasoalmina?

Każdy z nas, kto na co dzień dba o swoją sylwetkę albo zaczyna właśnie przygodę ze zdrowym stylem życia i odpowiednią dietą, dobrze zna „czarną listę” pewnych produktów, które są uważane za niesprzyjające odchudzaniu. Produkty bogate w skrobie – bo o nich mowa – a więc pieczywo, ziemniaki, ciasta, makaron, pierogi, naleśniki, pizza, ryż czy kukurydza często jako pierwsze znikają z naszego codziennego menu.

Okazuje się jednak, że dbanie o szczupłą sylwetkę może być przyjemne i wcale nie musimy rezygnować z naszych ulubionych potraw zawierających duże ilości skrobi. A wszystko dzięki fasolaminie, która blokuje aktywność wytwarzanego przez trzustkę enzymu trawiennego - alfa-amylazy, zanim przekształci on skrobie w cukry proste, łatwo przetwarzane przez organizm w tkankę tłuszczową, dzięki czemu węglowodany nie są w całości trawione przez układ pokarmowy, co w efekcie obniży kaloryczność posiłku. Innymi słowy niepotrzebne zapasy cukrów nie kumulują się w organizmie pod postacią tłuszczu.



Dlaczego Fasolamina?

Najlepsze Fasolaminy produkowane są w proszku w kapsułce i różnią się współczynnikiem FIP - który określa ich jakość (skuteczność) w blokowaniu skrobi. To daje dużo większe możliwości działania produktu. Zazwyczaj producenci fasolaminy zalecają spożycie tabletki 25 minut przed posiłkiem, aby ta zdążyła się rozpuścić, żeby odpowiednio blokować rozpad cukrów w jelicie cienkim. Nie dość, że trzeba o tym pamiętać, żeby nie było za późno, to około 30% skrobi rozpuszcza się już w jamie ustnej w śliniankach!
Z Fasolaminą w proszku w kapsułce jest łatwiej! Wystarczy otworzyć kapsułkę w miejscu łączenia i dopiero w trakcie posiłku posypać zawartym w niej proszkiem potrawę. Zapewnia to blokowanie rozpadu skrobi od jamy ustnej do jelita cienkiego, oszczędza nas czas i pozwala się cieszyć smakiem dań bogatych w skrobie.

Fasolamina spożywana przez dłuższy czas wpływa na utrzymanie stabilnego, właściwego poziomu cukrów we krwi. Zapobiega szybkim zmianom poziomu cukru, co wpływa na obniżenie efektu głodu po jedzeniu i wpływa bezpośrednio na komfort życia.


Fasolamina – żeby życie miało smak!

Fasolamina – to twój sprzymierzeniec w walce z cukrzycą! w znaczący sposób poprawia także komfort życia osób cierpiących na cukrzycę typu II. Spożywana bowiem z posiłkiem bogatym w skrobie, poprzez obniżenie kaloryczności, ma potencjalne działanie przeciwcukrzycowe. Częstym objawem cukrzycy typu II jest hiperglikemia po-posiłkową, czyli nadmiar cukru we krwi po posiłku. Fasolamina, blokując rozpad skrobi, zdecydowanie obniża indeks glikemiczny posiłku, co bardzo ułatwia diabetykom codzienne zmagania z tą chorobą.

Jak schudlam 15 kg w miesiąc

Jedzenie to dla wielu z nas przyjemność. Przygotowanie posiłków może stanowić dla kogoś hobby. Jednak za produktami spożywczymi kryją się również zagrożenia. Dobroczynne właściwości kaloryczne produktów mogą służyć do zniwelowania stresu, czy strachu poprzez zajadanie problemów.

Zdarzają się ponadto sytuacje,  gdy odchudzanie jest dla nas nie zdrowe, które prowadzi do bulimii i anoreksji. Wniosek jest oczywisty – żywność, która jest jednym z czynnikiem pozwalającym nam żyć, jednym z najnaturalniejszych aspektów naszego życia, w niektórych przypadkach stanowi duże zagrożenie. W niektórych sytuacjach nieodpowiednie podejście do niej prowadzi do chorób i innych poważnych konsekwencji. Jak temu zaradzić? Najprostszą metodą jest zdrowe jedzenie, które pozwala na zachowanie pięknej, szczupłej sylwetki. Wielu pomagają w tym wskazówki żywieniowe.
Jak jeść, by utrzymywać dotychczasową wagę? By cieszyć się ze zdrowia? Przede wszystkim należy przyjmować tyle składników odżywczych, ile spalamy każdego dnia. Gdy wartość tę ograniczymy i będzie ona mniejsza od tej, jaką spalamy, zaczniemy chudnąć. Powiększając ją, możemy liczyć na dodatkowe kilogramy. Aby nasza dieta przynosiła odpowiednie efekty poza odpowiednimi ilościami spożywanego jedzenia, należy zwracać uwagę na jego jakość. Niech będą to produkty spożywcze świeże, zdrowe i możliwie mało przetwarzane. Wybierajmy produkty naturalne i bogate w witaminy i mikroelementy. Kolejny ważny wyznacznik zdrowego jedzenia to odpowiednie przygotowanie potraw. Nie oznacza to, że mamy od razu zrezygnować z najmniej zdrowych sposobów, na przykład smażenia, ale stosować je wymiennie z gotowaniem na parze, duszeniem, itd. Zwracajmy również uwagę na dodatki – wybierajmy wysokiej jakości olej, a jeszcze lepiej oliwę z oliwek i nie stosujmy ich w namiarze.
Jak jemy? Co robimy, gdy posiłek ląduje przed nami na talerzu? Przede wszystkim dajmy sobie chwilę czasu na zapamiętanie jego zapachu i barwy. Dopiero po chwili zacznijmy jedzenie. Nie spieszmy się! Jedzmy powoli, pozwalając zapamiętać każdy kęs. W ten sposób dajemy wiadomość żołądkowi o prawdziwej ilości spożywanych posiłków. Jeśli po zakończeniu jedzenia mamy ochotę na dokładkę, odczekajmy piętnaście minut. Jeśli po tym czasie chęć nie minie, możemy dołożyć sobie dodatkową porcję. Nie zaleca się picia w trakcie posiłku. Gdy chcemy schudnąć, możemy napić się pół litra czystej, naturalnej wody mineralnej przed posiłkiem, uzyskując w ten sposób efekt pełności. Sztuczkę tą możemy również stosować, kiedy przychodzi do nas ochota na słodycze lub fast food – wypijmy pół litra czystej wody, a szansa, że ochota nam minie, pozostaje bliska gwarancji.
 

Jak ćwiczę, aby zachować szczupłą sylwetkę.

Zakładam, że większość z nas nie ma zbyt dużo czasu oraz, że są inne ważniejsze wydatki niż kupowanie hantli, odżywek, wspomagaczy, specyfików odchudzających itd. Ja proponuję tańszą i prostszą metodę sprawdzoną przeze mnie. Trzeba tylko wygospodarować trochę czasu, bo to jest niezbędne.

kalkulator kalorii 
  http://webep1.com/Zobacz/To?a=11855&mp=2145&r=L2xhbmRpbmcvZHppZW5uaWsta2Fsb3JpaS12MQ2

Ćwiczę regularnie od ok. 2 lat. Nie jestem nastawiony na super mięśnie, ani  na klatę kulturysty. Miałem 45 lat i nie mogłem już szarżować z ćwiczeniami. Dlatego opracowałem swój własny system lekkich ćwiczeń, które może wykonywać chyba każda osoba. Na początku odpowiednio się zmotywowałem (opisuje metodę motywacji na swoim blogu), tak abym dążył do osiągnięcia celu, nawet w chwilach kryzysu, kiedy miałem już dość lub byłem zniechęcony (niestety większość z nas chce szybkich efektów, najlepiej 7 kg po każdym  5-cio minutowym treningu, a tak się nie da, trzeba wyznaczyć realny czas, np. kilku tygodni i dopiero wtedy lecieć do lustra porównywać efekt :).
            Miałem nadwagę, brzuch (z wylewającym się tłuszczykiem zza paska) oraz problemy z kręgosłupem, na który leki nic nie pomagały (bo takich właściwie nie ma, jedynie są środki przeciwbólowe), więc szukałem innego rozwiązania… i znalazłem – ćwiczenia mięśni brzucha i grzbietu.  Później dodałem jeszcze wzmocnienie mięśni nóg i pośladków.
            Najważniejsze są jednak regularne ćwiczenia brzucha. Podkreślam – regularne – czyli codziennie ok. 20 min.  Ja zacząłem wstawać pół godziny wcześniej, kilka minut na rozbudzenie, ok. 5 min. na rozgrzewkę (aby ćwiczyć aerobowo, bo to ważne) i trzy serie po 50 powtórzeń. Na początku było mniej, wiadomo trzeba się trochę przyzwyczaić, ważniejsza jest dokładność ćwiczeń, przecież chodzi o odchudzanie i uzyskanie szczupłej, ładnej sylwetki. Po, kilkanaście podskoków lub lekki trucht w miejscu, aby dokonała się wymiana tlenu w mięśniach i już. Proste.  Tu muszę dodać, że stosuję różne „wspomagacze” , np.  szklanka ciepłej wody zaraz po obudzeniu, pierwszy posiłek dopiero po ok. 30 min od ćwiczeń …(więcej - dla zainteresowanych – na moim blogu).
            Drugi etap  jest już dłuższy, ok. 1 godz., trzy razy w tygodniu (na początku ćwiczyłem dwa razy), niezależnie od rannego ćwiczenia. Tu już stosuję kombinację: klatka piersiowa-talia-nogi, klatka piersiowa-brzuch-nogi lub inne ćwiczenia w zależności co uznacie za potrzebne. Tu nie ma miejsca na przerwę, cały czas ruch. Na swojej stronie zamieszczam opisy co niektórych ćwiczeń i zamierzam je uzupełniać o nowe, przydatne.
            Opis ćwiczenia do wykonywania rano (pomiędzy seriami można robić śniadanie, kawę, herbatę, czy też płatki albo i nic) – proste i skuteczne;
- trucht w miejscu z jednoczesna pracą rąk (ok. 5 min)
- kilka skłonów (w obu przypadkach chodzi, aby rozruszać  mięśnie brzucha i je dokrwić)
- położyć się na wznak na podłodze, nogi lekko podkurczone, kąt ud do podudzi ok. 110-120 st.. stopy oparte na piętach, dłonie na brzuchu.
- zaczynamy robić skłony w miarę powoli, jednocześnie, nie odrywając pięt od podłogi, przyciągać nogi w stronę klatki piersiowej (rodzaj napięcia ud i dolnych partii mięśni brzucha), jednocześnie też dociskamy dłonie do brzucha (można same palce, wyczuwając stan napięcia mięśni) co powoduje napięcie ramion i pozostałych mięśni klatki piersiowej.
- podnosimy się maxymalnie i gdy wydaje się, że to koniec, „dobijamy” jeszcze wyżej i w takim stanie wytrzymujemy przynajmniej sekundę (marzenie trzy sek.)
- opuszczamy się na podłogę rozluźniając mięśnie i ponownie skłon.
            Jak już wspomniałem, na początku dobrze by było wytrzymać chociaż 30 takich skłonów w serii, ale jak nie dajecie rady, to przynajmniej zrobić te skłony z napięciem tak jak jesteście w stanie. Z czasem wyćwiczycie się.  Jeszcze raz podkreślam, systematyczność, wytrwałość i motywacja gwarancja sukcesu.
            Powodzenia 

Zielona herbata odchudza?

Czy zielona herbata może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka nadwagi, cukrzycy typu 2, a jednocześnie zwiększać sytość posiłków, ułatwiając kuracje odchudzające?

 
  Zmiany w stylu życia, takie jak zwiększone spożycie kalorii przy jednoczesnym spadku aktywności fizycznej powodują nadwagę oraz otyłość, prowadząc jednocześnie do wzrostu ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Co możemy robic aby zmniejszyć ryzyko tych chorób? Pić zieloną herbatę?
Herbata jest drugim najczęściej wypijanym napojem na świecie po wodzie. Katechiny – związki zawarte w zielonej herbacie mają właściwości zdrowotne. W wielu badaniach wykazano potencjalną rolę zielonej herbaty w zapobieganiu raka oraz chorób sercowo – naczyniowych (działanie przeciwutleniające).
Wyniki wielu badań sugerują, że spożywanie zielonej herbaty może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Najnowsze badanie naukowców ze Szwecji zostało przeprowadzone w celu sprawdzenia, czy rzeczywiście zielona herbata ma wpływ na poziom glukozy we krwi, indeks glikemiczny, poziom insuliny oraz uczucie sytości u zdrowych osób po spożyciu posiłku z zieloną herbatą.
Badanie zostało przeprowadzone wśród 14 zdrowych osób, które zostały losowo podzielone. Jedna z grup maiła wypijać 300 ml zielonej herbaty, a druga tą samą ilość wody. Napoje były wypijane razem ze śniadaniem, które w obydwu grupach miało taki sam skład oraz ilość – śniadanie składało się z białego pieczywa oraz indyka. Aby zmierzyć właściwości zielonej herbaty uczestnikom pobierano krew po 0, 15, 30, 45, 60, 90 i 120 minutach. W tym samym czasie uczestnicy badania oceniali w odpowiedniej skali sytość po spożyciu posiłku.
 Wyniki były bardzo ciekawe! Okazało się, że poziom glukozy we krwi był wyższy po 120 minutach od spożycia posiłku u osób, które zjadły śniadanie wypijając zieloną herbatę, niż po spożyciu śniadania z wodą. Nie stwierdzono istotnych różnic w poziomie insuliny oraz wartości indeksu glikemicznego. Co ciekawe, u osób pijących zielona herbatę uczucie sytości było znacznie większe, przy jednoczesnym zmniejszonym apetycie na ulubione produkty uczestników badania.

  http://webep1.com/Zobacz/To?a=11855&mp=2145&r=L2xhbmRpbmcvZHppZW5uaWsta2Fsb3JpaS12MQ2
PODSUMOWANIE:
Potwierdziło się, że naprawdę warto pić zieloną herbatę. Jeśli dbamy o swoją sylwetkę, to pijmy herbatę razem z posiłkiem, np. śniadaniem. Nasze uczucie sytości oraz pełności po takim posiłku będzie z pewnością większe. Oczywiście należy tu również pamiętać o umiarze, niestety w dużych ilościach herbata może odwadniać organizm.

Dieta Proteinowa - czy skuteczna?

Jeśli zmagasz się z nadwagą, lub chcesz zrzucić zbędne kilogramy, to z pewnością słyszałeś już o tej diecie. Dieta ta figuruje też pod inną nazwą, jako dieta Dukana. Jednak czy wiesz na jej temat wystarczająco dużo? Postaram się ci przybliżyć jej działanie, wady i zalety.
Zdarza się tak, że poznając jakąś dietę już na wstępie z niej rezygnujemy, gdyż przeważnie nie jesteśmy w stanie zmobilizować się do surowych wyrzeczeń. Nie łatwo jest z dnia na dzień  przejść na drastyczne zasady żywieniowe. I tutaj przełomem jest dieta proteinowa. Produkty, jakie się znajdują w tej diecie są dla nas ogólnodostępne i często mamy je już w swojej lodówce. Drugą zaletą jest to, że na pewno nie będziemy musieli się głodzić, a wręcz będziemy najedzeni. Główną cechą diety nie jest to, by ograniczać spożywanie produktów, a wprowadzenie do menu jak największej ilości białka. Właśnie ta zasada ma przynieść efekty w utracie wagi.
Stosowanie tej diety jest bezpieczne, gdyż potwierdziły to badania medyczne. Następnym walorem diety, który należy podkreślić jest to, że możesz dzięki niej uzyskać więcej energii i zdecydowanie lepsze samopoczucie. Jednak zdecydowanie najlepszym argumentem by zacząć stosować dietę Dukana jest to, że w 2-3 miesiące można stracić nawet 15 kg zbędnych kilogramów.
Mimo tego, że dieta jest skuteczna i bezpieczna, to ma też wady. W pierwszym etapie diety, mimo że nie będziemy chodzić głodni, to może wydać się nam ona zbyt jednostajna. Posiłki jakie są dozwolone, są zbyt monotonne. Może też się zdarzyć tak, że w początkach pierwszej fazy możemy poczuć się bardziej osłabieni i zmęczeni. W tym etapie nasz organizm szybko spala kalorie, więc nie wskazane są forsowne ćwiczenia fizyczne. Jenak dolegliwości ustępują zazwyczaj w ciągu 3 dni. Po czwartym dniu możemy mieć też problemy z zaparciami. Ale jak widać wady diety nie są aż tak straszne i każdy może przez to przejść z łatwością.
Plan diety składa się z 4 faz. Dwie pierwsze, to typowe odchudzanie. Dwie kolejne mają na celu utrwalenie wcześniejszej utraty wagi.
Faza pierwsza, to faza ataku. Aby osiągnąć wymarzony sukces, należy się ściśle do tych zasad stosować. W fazie tej powinniśmy oprzeć swoje menu na chudym mięsie i nabiale. Głównym celem w tym etapie jest dostarczenie organizmowi jak największej ilości "czystych protein". Należy spożywać chude mięso, drób bez skóry, chudy nabiał typu - mleko, jogurt, kefir, maślanka, biały ser. Chude wędliny drobiowe i szynki, wszystkie ryby, podroby, jajka oraz owoce morza. Nie należy zapominać też o piciu dużej ilości wody. Etap pierwszej fazy powinien trwać pięć dni.
Drugi etap, to faza naprzemienna. Do wcześniejszego jadłospisu można dodać warzywa. Od tego momentu stosujemy naprzemienne menu. Przez 5 dni wzbogacone o warzywa, kolejne 5 dni, bez warzyw. Taką naprzemienność stosujemy do momentu uzyskania zadowalającej cię wagi. A wiec najlepiej z góry ustalić sobie jakiś konkretny cel, do którego chcemy dążyć.
Trzecia faza to utrwalenie. To najważniejszy moment, który pozwoli nam utrzymać osiągniętą wagę. Ten etap diety proteinowej powinien trwać zależnie od ilości utraconych kilogramów ( 10 dni na każdy kilogram wagi). W tej fazie utrwalamy dobre nawyki żywieniowe. Do posiłków możemy dodać takie produkty jak: pełnoziarnisty chleb, ser, makaron, ryż oraz ziemniaki. Jednak z pośród makaronu, ryżu, czy ziemniaków wybieramy jeden produkt 2 razy w tygodniu. Aby poznać więcej szczegółów tej diety, co można a co nie i w jakich ilościach, zapraszam do przeczytania publikacji: Dieta Proteinowa.

Czwarty, końcowy etap, to faza ostatecznej stabilizacji. Abyśmy mogli cieszyć się swoją nową sylwetką i żeby nie dopadł nas efekt jo-jo, raz w tygodniu stosujemy dietę z fazy pierwszej, czyli z etapu ataku. W tym czasie pijemy też 2 litry wody oraz koktajl proteinowy. Na śniadanie jemy produkty bogate w nabiał. Unikamy słodyczy. Poza tym jemy "normalnie".
To była skrócona wersja diety proteinowej. Jeśli chcesz nabyć bardziej rozwiniętą wersję w postaci książki czy e-booka, to zapraszam po szczegółową wersję diety proteinowej.

Tajemnice morwy białej – między jedwabiem a dietą

Uprawa morwy białej w jej ojczyźnie, czyli w Chinach sięga 4500 lat, do Europy drzewo to zostało sprowadzone wraz z jedwabnikami w XI wieku. Poznajmy historię tej niezwykłej rośliny – od morwy do jedwabiu; od medycyny ludowej do badań naukowych; od liści do zmniejszania przyswajania cukrów.
Od morwy do jedwabiu
Chińskie podanie głosi, że jedwab został odkryty w ogrodzie cesarza Huang Di, żyjącego w latach 2698 - 2598 p.n.e. Według legendy cesarz poprosił swą żonę Xi Lingshi, by sprawdziła, jaki szkodnik niszczy drzewa morwowe. Cesarzowa zauważyła, że są to białe larwy, które przędą błyszczące kokony. Przypadkowo jeden kokon wpadł jej do wrzątku i okazało się, że można wyciągnąć z niego delikatną nić, którą żona cesarza zawinęła na szpulkę. W ten sposób, jak głosi podanie, odkryła tajemnicę produkcji jedwabiu. Chińczycy strzegli tej tajemnicy przez około 2000 lat. Przez ten czas Chiny miały monopol na produkcję jedwabiu, który eksportowały jedwabnym szlakiem. Każdego, kto zdradziłby tajemnicę jego wyrobu, czekał wyrok śmierci. Dopiero w VI wieku jedwabny sekret dotarł do Bizancjum, a kilka wieków później – do Europy. Wraz poznaniem tajników produkcji jedwabiu wzrosło zainteresowanie samą morwą białą, która w Europie była znana od dawna, jednak dopiero dzięki popularności jedwabiu, zyskała na znaczeniu.

Ciekawostką jest fakt, że pierwsze papierowe pieniądze zostały wykonane przez Chińczyków z kory i łyka drzew Morus albae, czyli właśnie morwy białej. Dziś morwa nie tylko jest wykorzystywana do produkcji jedwabiu. Uznaje się ją za roślinę leczniczą.

Od medycyny ludowej do badań naukowych
Już w chińskiej medycynie ludowej morwa biała wykorzystywana była do leczenia cukrzycy, gorączki, astmy, epilepsji czy kaszlu. W XX wieku na lecznicze właściwości morwy uwagę zwrócił L.H. Hartwell – profesor Uniwersytetu w Kalifornii, laureat nagrody Nobla. Wykazał on, że w dojrzałym liściu młodej morwy jest 14 % białka i 18 % fosforu, wiele rodzajów aminokwasów, witaminy C, B1, D, karoten, kwas foliowy i inne znaczące składniki.

Dziś wiele doniesień naukowych wskazuje na to, że substancje chemiczne znajdujące się w liściach morwy mogą zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, takim jak chociażby choroby układu krążenia, cukrzyca czy  choroby układu nerwowego. Znana więc od wieków morwa biała została doceniona i coraz częściej stosowana w farmakologii.

Od liścia do zmniejszania przyswajania cukrów
Substancje zawarte w liściach morwy białej korzystnie wpływają na poziom cukru w organizmie poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów. Dzięki temu część z nich pozostaje niestrawiona i jest wydalana. Prowadzi to do zmniejszenia wchłaniania glukozy przez organizm i uzyskania niższego poziomu cukru. Ograniczone przyswajanie cukru i skrobi po posiłkach pomaga również w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i wspomaga odchudzanie. Dlatego morwa biała polecana jest w terapii cukrzycy, a także jej zapobieganiu oraz wspomaganiu odchudzania.
Korzystając z tych właściwości morwy, powstają pomocne suplementy diety, np. preparat Humavit Morwa Biała. Liść morwy białej, będący głównym składnikiem tego suplementu, wpływa na po-posiłkowe przyswajanie cukru. Zawiera substancje hamujące działanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów w organizmie. Dzięki temu część węglowodanów, przechodząc przez jelita, pozostaje niestrawiona i wydalona z organizmu – prowadzi to do ograniczenia wchłaniania glukozy przez organizm i uzyskania niższego poziomu cukru we krwi. Humavit Morwa Biała pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała, wspomaga odchudzanie, może być stosowany jako uzupełnienie diety dla diabetyków.