c

czwartek, 19 marca 2015

Dieta dr. Kwaśniewskiego

Jest to polski odpowiednik diety Atkinsa. Polega na dostarczaniu organizmowi dużej ilości tłuszczów przy zmniejszeniu do minimum węglowo-danów oraz białka. Dr Kwaśniewski zaleca, aby na 3 gramy tłuszczów spożywać 1 gram białka i 0,5 grama węglowodanów, co pozwala schudnąć do 5 kilogramów na miesiąc.
Przebieg diety
W ciągu dnia zalecane jest jedzenie trzech posiłków. Podczas diety nie wolno jeść owoców pod żadną postacią. Trzeba natomiast spożywać jak najwięcej produktów mlecznych (twarogów, serów żółtych, śmietany) oraz tłustą wieprzowinę, smalec, boczek, słoninę, żółtka jaj, majonez i tłuste sosy. Dzienna porcja mięsa to około 100-200 gramów, a węglowo-danów maksymalnie - 50 gramów.
Na śniadanie można zatem zjeść jajka na boczku, na obiad - golonkę, a na kolację omlet z 2 jajek z dodatkiem mleka i masła

Zalety
 • szybki spadek masy ciała
 • brak uczucia głodu

Wady

 • wzrost poziomu „zł ego" cholesterolu we krwi
 • większe prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy
 • może dojść do dużej utarty witamin i soli mineralnych
 • mogą pojawić się problemy z koncentracją, rozdrażnienie i zmęczenie
 • obciąża przewód pokarmowy

Dieta Atkinsa

Opracowana została przez lekarza z Nowego Jor-ku, który stwierdził, że można zwalczyć otyłość i nadwagę, nie ograniczając ilości i kaloryczności spożywanych posiłków. Podstawowym składni-kiem żywieniowym w tej diecie są tłuszcze, po-krywające ok. 60% dziennego zapotrzebowania na kalorie, podczas gdy w zbilansowanej diecie ener-gia z tłuszczów stanowi 30-31%. Według dr. At-kinsa tyje się wtedy, gdy łączy się produkty bogate w tłuszcze z pozostałymi składnikami pokarmowymi. W jego diecie stosowane są przede wszyst-kim produkty z dużą zawartością tłuszczów i nie-wielką ilością białka. Unika się posiłków bogatych w węglowodany, tj.: pieczywa, produktów zbożowych (makaronu), warzyw skrobiowych, owoców, orzechów, jogurtów, mleka.
Przebieg diety
Dieta trwa około ośmiu tygodni i jest podzielona na cztery fazy. Dodatkowo wydzielony jest etap wprowadzający oraz kontynuacja utraty wagi i utrzymanie wagi.
Przewidziane są trzy posiłki dziennie w stałych porach. Można sobie pozwolić na jedną-dwie prze-kąski. Ogranicza się spożycie węglowodanów do maksymalnie 100 g dziennie. Ważnym elementem tej diety jest woda mineralna — trzeba wypijać minimum 2 litry dziennie. Ogranicza się kawę i herbatę. Stosując się do tych zaleceń, można stracić 2 kilogramy na tydzień.

Zalety
 • nie trzeba rezygnować z dotychczasowych przysmaków oraz liczyć kalorii, o ile potrawy nie przekraczają zalecanej dawki węglowodanów w diecie
• szybko widać efekty
Wady

 • nie może być stosowana przez osoby cierpiące na miażdżycę, osteoporozę, choroby nerek, zaburzenia pracy serca i skazę moczanową
 • efekty uboczne, takie jak: zmęczenie, złe samopoczucie (psychiczne i fizyczne), wymioty, spowolnienie metabolizmu, zakwaszenie organizmu, problemy ze skórą